dilluns, 23 de setembre del 2013

A mode de benvinguda...


L’Arxiu Històric de Roquetes - Nou Barris és una entitat cultural sense ànim de lucre que té com a objectiu recollir, divulgar i defensar el patrimoni tangible i intangible del districte de Nou Barris.

A l'octubre de 2012 el mateix Arxiu va decidir crear una nova secció dedicada a la recuperació de la memòria històrica de l’Institut Mental de la Santa Creu i de Sant Pau a raó de la seva importància dins de la història del nostre districte amb el nom de “MEMORIAL PER LA RECUPERACIÓ HISTÒRICA DEL MENTAL".

Aquesta iniciativa va sorgir dels socis i sòcies de la nostra entitat així com de diversos professionals de la psiquiatria que van treballar en aquesta institució amb l'interès de, per fi, desprès de 26 anys de la seva desaparició, posar a l'abast de totes les persones que van entrar en contacte amb la institució aquesta eina per a poder recollir el nostre testimoni oral, escrit, fotogràfic i enregistrat per acabar oferint un calidoscopi de mirades i veus.

Som conscients de que no ens resultarà gens fàcil, sobretot per aquelles persones que van entrar en relació amb els principals protagonistes, els malats. Ens van permetre sentir-les i ens van mostrar el grau de marginació i de deshumanització en que certs Poders col•loquen als No Adaptats. I ens van sentir i acompanyar a la lluita per la Reforma Psiquiàtrica. Junts/es varem  créixer.
Tampoc ens serà fàcil recollir tota la complexitat del desmantellament amb els diversos projectes que va generar, la barreja de valors i interessos econòmics, així com el patiment tant dels malalts com nostra. Això només serà possible amb la participació amplia de pacients, treballadors/es, familiars, veïns/es, comerciants, etc.

També esperem que el Memorial sigui un espai per donar a conèixer els serveis de Psiquiatria Comunitària que, amb la mort del Mental, van aconseguir fer néixer al nostre districte.

Per acabar, ens agradaria que això fos una plataforma per continuar generant reflexions sobre la salut i la malaltia mental, sobre les denominacions assistencials d'aguts i crònics, sobre els estigmes socials, i sobre tot allò que pugui ser d’interès.

1 comentari:

  1. Una gran idea conmemorar e Mental. Para las personas que hemos vivido en la zona era toda una institución, aunque no tuviéramos relación con los enfermos. Es una parte importante de Nou Barris, también de la ciudad de Barcelona, por el referente que suponía la institución, y el hecho de poder escuchar de viva voz las historias del Mental de las personas que trabajaron allí y vivieron el proceso me parece una fuente de historia oral importantísima que no hay que dejar perder de ningúna manera.

    ResponElimina