dijous, 26 d’octubre del 2023

Primera meitat del Segle XX

            Durant la primera república, la psiquiatria, igual que la sanitat en general, havia viscut una època relativament brillant.

            L’institut Mental, estava en gran part ocupat per classes benestants.

A finals dels anys vint, coincidint amb la crisi de 1929, el Mental patí les primeres situacions difícils. Hi havien anat ingressant més malalts dels que hi cabien i les recursos que s’hi destinaven tornaven a ser insuficients. La MIA va decidir amortitzar una part de les terres destinades a la granja i va llogar parcel·les per tal de recaptar diners. Allà s’hi van construir les Cases barates de Can Peguera.

Malgrat ser un espai tancat i pensat per a recloure bojos, orats, indigents, pobres i inadaptats, aviat es va integrar al barri tot just estrenat i es van crear vincles estrets amb els veïns. L’any 2022 un testimoni encara recordava com de nen, a començament dels anys trenta,  hi anava a la missa  cada diumenge, al teatre, a veure pessebres per Nadal i processons i flors per Corpus. També explicava que, de petits, si es posaven malalts avisaven als metges del manicomi perquè “estaven allà mateix”. (extret de l’entrevista al “fill del forner”)

            La guerra civil va significar un cop dur per a l’Institut Mental:  A banda de reduir-se el número de metges, van disminuir els malalts de primera classe i de pagament i va augmentar el número d’ingressats que no disposaven de recursos econòmics. A més l’Institut Mental va ser objectiu de diferents assetjaments, saqueigs i robatoris i  se li van donar finalitats civils diverses, sobretot com a magatzem. Va seguir utilitzant-se també com equipament sanitari.

En la postguerra, a Catalunya la professió va estar especialment castigada, en relació a la politització de molts psiquiatres que els va obligar a l’anonimat,  la fugida i l’exili. Malgrat això, El Mental va mantenir una plantilla  relativament amplia i va seguir fent tasques assistencials, investigadores i formatives. A banda dels metges i algun infermer, l’assistència anava a càrrec de monges i capellans (Germans i Germanes Hospitalàries de la Santa Creu).

Una pinzellada de les activitats creatives i socials que es desenvolupaven al Mental durant els anys cinquanta i començaments dels seixanta es pot veure actualment a l’exposició “Darrere els murs del Mental” en la que es recull un material inèdit que mostra imatges de diversos esdeveniments de l’època: celebracions, concursos, obres de teatre, concerts i altres exposicions artístiques...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada