dijous, 26 d’octubre del 2023

LOS HERMANOS y HERMANAS DEL HOSPITAL DE LA SANTA CRUZ

          

Jaime Sayrols i 9 companys més funden el “Germans Infermers de la Caritat” l’any 1784, per  dedicar-se  a la cura dels pacients de l’Hospital. Amb l' inauguració del nou Institut de la Santa Creu, aquests s'instal·len en aquest recinte.

Les seves tasques són de vigilància i atenció al pacients, i tenen un gran protagonisme en el funcionament d’aquests durant molts anys. Durant la guerra civil han de marxar, tornant al acabar el conflicte. La seva feina és molt  qüestionada per la  falta de professionalització. Deixen l' Institut als anys 70 del darrer segle, amb l' incorporació de nous professionals i la reforma psiquiàtrica.

 

 

 

LES GERMANAS HOSPITALARIAS DE LA  SANTA CREU

 

L’any 1792 Teresa Cortes  va fundar el nucli originari de la Congregació de Germanes Hospitàlaries de la Santa Creu.

Les germanes  es dediquen a la cura dels pacients i les tasques domèstiques d’aquest Institut des de la  seva creació. Al començament de la Guerra Civil el convent es saquejat i tenen que abandonar l’institució retornant al final de guerra.  Continuen fent les seves tasques  fins a l’any 1974, en que deixen de oferir els seus serveis en l’instució, amb motiu de l’incorporaciò de nous professionals contractats per l’administració.

Cal destacar la figura de la Mare Teresa Albá  que durant els  anys 1889 al 1890 va tenir que dedicar-se al trasllat de les malaltes mentals  de l’antic Hospital al nou Institut  de la Santa Creu. Fou superiora de l`Institut de l’any 1912 al 1914. Va morir a l’any 1936.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada