dilluns, 28 d’agost del 2023

L'Antic Manicomi del Hospital de la Santa Creu

 

Des de l’antiguitat, les persones amb algun problema mental convivien amb la resta de la societat. La relació amb els altres depenia del lloc o la cultura. En la major part dels casos, des de la prehistòria, havien estat vistos com xamans o persones elegides per la divinitat, i es creia que tenien una espècie de connexió amb el món del més enllà".

A partir de l'edat mitjana, coincidint amb l'auge de les creences religioses-cristianes, es va passar a considerar els bojos com possessos o endimoniats i se’ls va aïllar i recloure.

Hi ha constància que ja l'any 1401 l'hospital de la Santa Creu va començar a acollir dements, però només si aquests eren capellans. Deu anys després, el 1412 va obrir l’acceptació a la població general.

El Segle XIX, els espais de l’hospital destinats a “tancar” la bojeria van esdevenir absolutament insuficients i es va generar la necessitat de crear una nova institució. L’existència d’un manicomi en bones condicions era una demanda persistent dels barcelonins des de començaments del mil vuitcents. 

Referències:
- Brierre de Boismont, A.  “Memoria para el establecimiento de un hospital de locos”. – -Barcelona : Impr. de Antonio Bergnes; 1840.
- Porter R. “Breve historia de la locura”, Turner Publicaciones S. L. 2002


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada