diumenge, 24 d’abril del 2016

Celebrades a l'Arxiu unes "Històries de Cafè" sobre la salut mental


 

 
El passat dijous dia 14 a les 19:00h. es va celebrar al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) unes Històries de Cafè que duien per nom "Dialoguem sobre salut mental". Organitzat per la nostra companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo, responsable a l'Arxiu del Memorial del Mental, va tenir la participació d'antics familiars, treballadors i usuaris de l'Institut Mental de la Santa Creu.
Després d'una breu presentació, la nostra companya i col·laboradora Maria Lluïsa Serralta va començar el torn de paraula donant a conèixer la nostra entitat a aquelles persones que encara la desconeixien, tot explicant els nostres objectius principals. Seguidament va fer referència a la preservació del què queda de l'antic edifici del Mental i de la necessitat de conservar i fomentar la memòria històrica d'aquest equipament sanitari que tant important va ser a nivell de Barcelona i, fins i tot, estatal, gràcies a la feina renovadora dels seus empleats en la darrera etapa del seu funcionament. En especial va puntualitzar sobre la relació entre l'Arxiu i el Mental, ja que, a més de demanar-se la catalogació de l'edifici com a patrimoni, alguns dels membres que ara són socis van lluitar contra el seu desmantellament.


confondre entre sí com malaltia mental, bogeria, esquizofrènia i trastorn bipolar, entre d'altres, dels quEl debat va començar amb la pregunta referent a què s'entén per malaltia mental i quins tipus de malalties mentals es coneixen, per a què les persones convidades aportessin el seu punt de vista. En aquest sentit es van voler aclarir definicions, desmuntar tòpics i eliminar prejudicis. Van sortir molts conceptes que s'acostumen a als es van posar exemples de casos reals a partir d'experiències amb pacients i familiars. Una referència important va ser al voltant d'algunes malalties que, malgrat no ser mentals sinó físiques, afecten psicològicament i que per aquesta raó generen confusió.
Un tema important que es va donar a conèixer és el projecte "Activa't per la salut mental", una iniciativa de la Federació Salut Mental Catalunya i la Generalitat de Catalunya que compta amb la col·laboració del Departament de Benestar i Família, les quatre diputacions i el suport de l’Obra Social ”La Caixa” i altres entitats. Presentat a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, està dirigit a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies en el tractament i el procés de recuperació i convertir-les en agents actius de la seva salut. D'aquesta manera  es posa al centre del sistema el malalt i les famílies, articulant tots els serveis d’atenció sanitària i social per donar una millor resposta a la malaltia mental. El pacient passa de ser un subjecte passiu del sistema a ser actiu. A Barcelona aquest projecte funciona precisament al districte Nou Barris, en el CAP Cotxeres de Borbó. Si en tres anys aquesta prova pilot dóna els resultats desitjats, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ho prendria en la seva cartera de serveis per a estendre-ho a tot Catalunya.


El projecte pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental, o risc de patir-ne, i els seus familiars, puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. És un projecte en el marc del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, que estableix el suport a les famílies com a element clau. L’Activa’t s’inicia amb un període  pilot de 3 anys de duració a 12 territoris catalans, entre ells Lleida, amb l’objectiu d’avaluar-lo i incorporar-lo a les xarxes públiques d’atenció.
D'altra banda, es va debatre de quina manera afecten a les persones les malalties mentals quan les pateixen, i com se senten en relació amb elles mateixes. Pel que fa a les atencions, es va parlar de l'important paper dels psicòlegs i en especial dels assistents socials i infermeria, cap a on sovint es deriven algunes persones amb problemes mentals. Es creu que encara hi ha prejudicis a l'hora d'anar a visitar un metge psiquiatre per l'associació popular d'idees, i se culpabilitza als familiars que parlen primer de la necessitat d'ajuda;caldria sensibilitzar més a aquella part de la societat que té familiars amb malalties de tipus mentals per animar-la a acudir als centres de salut i resoldre els seus problemes, ja que del contrari això repercuteix negativament tant a la persona qui ho pateix directament com als qui té al seu voltant i hi conviuen.


Malgrat les millores reflectides en què ara es parlen de molts problemes dels quals abans eren un tabú, es creu que hi ha encara molt camí a recórrer.

L'acte, que ha estat enregistrat i ja és consultable al nostre fons documental d'imatge i so, va acabar amb un pica-pica i un refrigeri.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada