dimarts, 21 de març del 2017

Dialoguem sobre salut mental 2017 a l'Arxiu


El passat dijous 23 de març a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu primera xerrada sobre salut mental organitzada per la nostra companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo, alhora antiga treballadora de l’Institut Mental de la Santa Creu i actualment responsable del Memorial del Mental. 
Al venir persones convidades que desconeixien l’Arxiu, el nostre company Ricard Fernández es va encarregar de fer-ne cinc cèntims, junt a la Nati, una de les fundadores del Arxiu. Vicente que ens acompanyava va dedicar un temps a parlar de les revistes que com ell diu "son de una gran calidad y en ellas nos enteramos de cosas que en ningún otro sitio lo publicarían".Seguidament, la Mercedes va fer primer un repàs de les anteriors xerrades que es van fer durant el 2016, i després va plantejar al públic que fes propostes de debat. Finalment una de les participants va proposar de parlar sobre coses saludables a fer durant la tercera edat. En aquest sentit, els assistents, majoritàriament persones jubilades, van aportar el seu testimoni personal tot explicant de quina manera aprofitaven el temps, què els beneficiava, què els perjudicava, i què feien per a mantenir un bon nivell de salut. Molta d’aquesta gent participa activament en els diferents espais culturals dels barris del districte.


En veritat es van parlar de molts temes de actualitat, doncs el tema de la salut no afecta només a la gent gran sinó també als joves i adults. Durant el debat es va fer referència al fet de què sovint estem envoltats de informació i energia negativa, i que molt fàcilment ens anem en els grups a parlar de tot lo que no s'aconsegueix, per que si que es veritat que totes les penúries que estem passant perjudiquen molt nostra salut  i la de la societat. Es necessita la força de tothom per canviar.ho. Per aquest motiu es van posar diversos exemples de com situacions negatives es poden revertir a positives i de programes esperançadors, com un que recull dels collegis  desitjos dels alimnes per als demés i el programa intenta fer realitat alguns.
Nati se'n recorda de que a la infància van vindre a demanar.lis  por que volien per al barri. Ella va pensar en arbres, preo després va especificar que"arbres de  fruitats per tenir per menjar" 
Jo comento que els cors de les persones que viuen a Nou Barris estan plens de desitjos aconseguits. Carme ens conta que quasi tots, sempre amb la lluita i la unió. 

A la part final de l’acte Vicente expressa el desig de conèixer els projectes dels joves. Es va proposar que vinguessin representants de diferents associacions i entitats dels diferents barris per a què expliquin els comparteixin les seves experiències personals i col·lectives. Una de les persones assistents, l'Àfrica, estudiant a la UNED de Can Dragó, que va vanir a l'Arxiu juntament amb un altre company a definir el seu treball de recerca antropològica relacionada amb Nou Barris, va expressar la seva satisfacció pel debat, alhora que va mostrar gran interès sobre el Mental.
El públic assistent, entre els quals havien antics treballadors i empleats del Mental, va estar força implicat en el debat.
L’acte va quedar enregistrat i donat d’entrada per al nostre fons documental amb la possibilitat d’ésser consultat públicament. Acabat el debat, el públic assistent que, des d’un primer moment, va mostrar una actitud molt oberta, receptiva, positiva i participativa, va ser obsequiat amb un refrigeri i un aperitiu per cortesia de l’Arxiu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada