divendres, 10 d’octubre del 2014

Gran èxit de l'activitat DARRERA ELS MURS DEL MENTAL


El passat diumenge dia 28 de setembre l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va organitzar l'activitat que, sota el nom de "Darrera els murs del Mental" pretenia acostar i donar a conèixer al públic la història de l'Institut Mental de la Santa Creu.
Aquesta iniciativa tingué el suport de l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut Ramon Muntaner, l'Associació Catalana de Municipis i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La seva realització, a més, s’ha emmarcat dins les Jornades Europees de Patrimoni, creades el 1991 pel Consell d'Europa i que organitzen anualment activitats durant tot un cap de setmana de setembre o octubre. Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d'Europa són els encarregats d’organitzar les activitats amb un clar objectiu: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant a nivell local com a nivell europeu.


El nivell d’assistència fou notable i amb un resultat que va sobrepassar les previsions inicials, ja que s’hi varen presentar al voltant d’un centenar de persones, entre elles antics treballadors i pacients. Els responsables d’efectuar les explicacions històriques foren Ricard Fernández Valentí, Jordi Sánchez Ruiz, Mercedes Hidalgo Rebollo, Gemma Mateo Vicente i Arnaldo Gil Albacete. El punt de trobada, de presentació i de sortida fou tot just al davant del faristol de Relligant Nou Barris, on hi ha una breu explicació històrica de l’edifici del Mental i un codi QR que permet visualitzar més informació, un vídeo i accedir-hi a la web. Precisament aquest punt de partida coincideix on abans hi havien les reixes que delimitaven el recinte de l’antic centre hospitalari.


Als afores del què ara és la Seu del Districte de Nou Barris, la Biblioteca de Nou Barris i la caserna de la Guàrdia Urbana, es van explicar tant els orígens del projecte i les característiques de l’edifici com la propietat i titularitat dels terrenys circumdants. A l'interior del què resta conservat de l’antic Mental es va aprofitar per passar uns audiovisuals, explicar quins eren els antics departaments i dependències, quines eren les feines tant d’empleats com dels malalts ingressats i mostrar els patis interiors, un dels quals hi albergà el malauradament desaparegut xalet.
La passejada, que s’inicià a les 11:00h. del matí, finalitzà a les 14:00h. i en general tothom se’n va anar molt satisfet d’haver participat en aquesta activitat que és un preludi del 2015 que l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris el dedicarà a la recuperació i difusió de la memòria històrica de l'Institut Mental de la Santa Creu, tot coincidint amb el centenari de la finalització de les seves llargues obres de construcció.


2 comentaris:

  1. Fue una visita muy emocionante, sobre todo las vivencias personales explicadas por Mercedes Higaldo ex-trabajadora de El Mental,genial, era como ver una película.

    ResponElimina
    Respostes
    1. me alegro de haberte contagiado nuestra emoción. Todos los que hemos pasado por esta casa decimos que es una experiencia que nunca se nos podrá olvidar. Incluso, después de tantos años, todavía nos aparece en sueños.MERCEDES

      Elimina